diploma
diploma
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók
Indulás: 2009-11-28
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tanácsadás
Tanácsadás dolgozat írásához!
 
Nem segít a cég anyagokkal, pedig náluk írod a dolgozatod?
 
Sokszor előfordul, hogy egy cég elméletben felvállalja a segítségnyújtást, aztán később cserbenhagyja a hallgatót. Fontos, hogy ha cégről írsz, akkor előre tisztázni kell velük, hogy segíteni fognak-e, és erre van-e egy kijelölt emberük, akivel már beszéltél, és akit személyesen is ismersz, és hogy a megfelelő adatokat egyáltalán a rendelkezésedre bocsáthatják-e.
 
Mi legyen a dolgozatod célja?
 
A diplomamunkád/szakdolgozatod témája nem a dolgozat célja. A dolgozat célkitűzést jól át kell gondolni, mert ha a cél nem teljesül, a dolgozat lehet bármilyen szép és kerek, nem lesz értéke.
A dolgozatodban hipotéziseket, azaz előzetes feltevéseket kell tenned, amely a kutatásaid középpontja, és a dolgozat megírása során azért kutatsz, hogy kiderüljön, hogy a feltevés igaz, vagy nem igaz.
A hipotézis egy állítás, melyet előzetes kutatás alapján érdemes felállítani. Ha nem vagy legalább minimálisan otthon egy témában, akkor nem leszel képes hipotéziseket felállítani sem.

Hogyan kezdj a dolgozatíráshoz?
 
Először egy vázlatot kell készíteni, melynek megírását a konzulensed kérni is szokta. Ha a vázlatod megvan, félúton vagy a kész dolgozat felé. Ha van egy jól felépített vázlatod, onnan a dolgozat megírása már sokkal könnyebb. A vázlat lehet egy tartalomjegyzék összeállítása is, vagy a dolgozatot témák/fejezetek szerinti taglalása. Egy jó vázlat 2-5 oldalas. 
Vannak olyan hallgatók is, akik a kész vázlatokkal sem tudnak mit kezdeni, és továbbra sem tudják, hogyan kezdjék el a dolgozat írását. Ez annak az oka, hogy nem ismerik eléggé a témát, amit választanak, vagy nem jól állították össze a vázlatot.
 
Miből áll egy jó vázlat?
 
A vázlat összeállítása egyáltalán nem könnyű feladat, főleg ha az első dolgozatod írod. A jó vázlat a következő fejezetekből áll:
  •  A vázlat bevezetése, avagy a dolgozat célja, és a témaválasztás személyes indíttatása, hipotézisek, kutatási módszerek rövid összegzése - ez majd a tényleges dolgozati bevezető része lesz kicsit kibővítve, tehát igen hasznos, ha megírod. 
  •  Várható tartalomjegyzék, ugyanolyan rendszerben, ahogy azt a dolgozatban fel fogod tüntetni, tehát 1, 1.1, 1.1.1 rendszerben.
  • Várható irodalomjegyzék, tehát mindazok az irodalmak, amikből dolgozni fogsz. Itt irodalmak alatt könyveket, folyóiratokat, internetes forrásokat kell érteni.
Nem találsz irodalmat a diplomádhoz/szakdolgozatodhoz?
 
A jó diploma/szakdolgozat téma egyik legfontosabb ismertetőjele, hogy van hozzá egy tartalmilag jól összeállított irodalom!
Sokan találomra választanak a témalistából, amiről úgy gondolják, hogy kész dolgozati (van hozzá elég irodalom) és nem sok munka van vele. Sokan nem ismerik a különbséget a diploma vagy a szakdolgozat téma és a dolgozat címe között.
A téma csak egy általános megközelítés, amit a dolgozat címével kell meghatározni. Érdemes könyvtárban, interneten utánakeresni annak a témának, amit választani szeretnél. Egyáltalán van-e hozzá magyar nyelvű szakirodalom, beszerezhető-e vagy aktuális-e még.
 
Honnan szerezz irodalmat? Hogy kutass? Milyen forrásokat használj?
 
A kutatás minden diploma/szakdolgozat alapja. Semmiképp ne használj fel mástól kapott dolgozatokat! Nem minden tankönyvben, vagy jegyzetben vannak feltüntetve források. Sok tankönyv/jegyzet elavult, régi. Ezért ügyelni kell az irodalmi források felhasználásánál.
Először is fel kell készülni arra, hogy néhány órát el kell tölteni a számodra elérhető legnagyobb könyvtárban. A legtöbb egyetemnek/főiskolának van könyvtára és a legfontosabb információkat ott biztosan megleld. Továbbá az iskolai könyvtáraknak már van online elérhetőségük is van, ahol keresgélhetsz a szakirodalmak között. Így egy kollégiumi, albérleti szobából is kiválaszthatod, kölcsönözheted előzetesen a könyveket, jegyzeteket.
Ha a könyvtárat választod, első lépésben nézd meg az elektronikus katalógusban, hogy a dolgozatod témájához kötődő kulcsszavakra milyen könyveket dob ki a rendszer. Ezekbe ott helyben nézz bele, és ha kicsit is használható, vidd haza.
Látogass el az olvasóterembe, ahol a dolgozat témádba vágó szakmai folyóiratokat kell átnézned. Attól függően, hogy mennyi értékes cikket találsz, 3-6 évfolyamot is át kell nézned. Azokat a cikkeket, amelyek jók lehetnek a dolgozatodhoz, célszerű kimásolni! Ne felejtsd el a másolt lapra feltüntetni a forrásokat (ha nincsen az újság fejlécében vagy láblécében), mert nagyon kényelmetlen, amikor otthon jössz rá, hogy nem tudod, honnan van a forrás.
Ha beszélsz idegen nyelvet, interneten is találsz cikkeket, bár a tudományos cikkek többségéért súlyos összegetek kérnek, talán egyszerűbb, ha a könyvtárakban keresgélsz az idegen nyelvű tudományos folyóiratok között.
Az otthoni interneten keress rá a dolgozati témáddal kapcsolatos alapvető kulcsszavakra, és nézegesd végig a találatokat! Nyomtasd ki ezeket, de nagyon ügyelj arra, hogy a hajszálpontos link ott legyen, mert különben plusz munkát szerzel magadnak azzal, hogy utána kell visszakeresgetni.
Vigyázat! Csak akadémikus, illetve megbízható forrásokat használj! A Wikipédia például nem számít annak, bár ez külföldi szakmai körökben élénken vitatott.
 
Hivatkozások és irodalmi források alkalmazása
 
A dolgozatok készítésekor sokszor a szövegben egyáltalán nem hivatkoznak a hallgatók a felhasznált irodalmi forrásokra, csak a végére biggyesztenek egy irodalomjegyzéket.
A dolgozatban, az irodalomjegyzékben csak az szerepelhet, amire a szövegben hivatkoztál. Nagyon pontos hivatkozásokra van szükség, és a szövegközben, és felhasznált képeknél is.
Szintén tipikus hiba, szinte mindenki elköveti, hogy megír egy fejezetet, és a fejezet végére odabiggyeszt egy forrást. Az irodalmi feldolgozásban különböző forrásokat kell összevetni és értékelni! Használj fel több irodalmat, és nézd meg, hogy ugyanarról írva mik az eltérések és közös pontok!
A leggyakoribb hiba, amit mindenki elkövet, és a legsúlyosabb, hogy szó szerint kiírják a könyvből a gondolatokat. Lehet szó szerint idézni! Ennek azonban célja kell legyen, és ha nincs, akkor az jelentősen csökkenti a dolgozat értékét.

Hogyan hivatkozz?
 
Ha egy ábrát vagy egy pontos idézetet veszel ki egy könyvből, tüntesd fel az oldalszámot is, ha csak a gondolatot használod fel, akkor általában három követelményrendszer van, amiből manapság kettőt használnak: a lábjegyzetes módszer, vagy az ún. szerző-évszám módszer.
Amit azonban az iskola kér, azt kell alkalmazni! Az irodalomjegyzékben szerző szerint ABC sorrendbe kell tenni a műveket. Tehát a szabvány az, hogy a szó szerinti idézésnél oldalszámot is fel kell tüntetni, míg tartalmi idézésnél elvileg elég a pontos forrás. Sajnos sok konzulens nem ismeri ezt a szabályt, így kérhetnek mást is. Neked pedig azt kell nyújtanod, amit kérnek.
A hivatkozás módja különbözik könyvnél, újságnál/folyóiratnál, Internetes forrásnál, nézzük meg, hogyan:
 
Könyveknél:
 
Dolgozat szövege (Kotter, 1999, p32) > Irodalomjegyzékben: ABC sorrendben, K betűnél: Kotter, J. (1999): Változások irányítása, Kossuth Kiadó, Budapest
 
VAGY
 
Dolgozat szövegébe automatikus lábjegyzet (Beszúrás menüpont - Hivatkozás - Lábjegyzet), majd feltüntetni a pontos forrást: Kotter, J. (1999): Változások irányítása, Kossuth Kiadó, Budapest, 1999, p32
 
Folyóiratoknál:
 
Szörényi Ágnes (2003): Tévképzettek, Munkanélküliek friss diplomával, In Figyelő, 2003. október 23., p57 (vagy ahogy a folyóirat címlapján szerepel a dátum megjelölés, pl. Munkaügyi Szemlénél: XV. évfolyam, 2. szám, p121)
 
Internetről letöltött cikk: szerző (évszám): a cikk címe, pontos link, Letöltés időpontja: dátum
 
A hivatkozásoknál lévő p23 helyett alkalmazható a p. 23, 23p, 23. oldal is.
 
Hogy építsd fel a dolgozatod?
 
A legtöbb iskolában elfogadják, ha a dolgozat fele "elmélet", vagyis egy szakirodalmi áttekintés, a másik fele pedig a gyakorlati rész, amit viszont általában egy konkrét esetre, cégre, piacra kell szabni. A gyakorlati rész megmutatja, hogy milyen szinten alkalmazod az elméletet, milyen szinten épült be az elméleti tudás az általad birtokolt ismeretanyagba. Ezt keresik a bírálók, ez a dolgozatírás célja!
Ennek megfelelően nem jó, ha a gyakorlati rész és az elmélet teljesen másról szól, vagy a gyakorlati résztől teljesen független. Jó hatást kelt, ha a szakirodalmi kitekintésben feldolgozott elméletet összekötöd a gyakorlattal. Egyetemi szint felett alapvetően vagy problémamegoldásról van szó, vagy önálló kutatás alapján valamilyen önálló következtetésről.
Általános igazság, hogy a bevezetés vesse fel a problémát, nevezze meg a hipotézist, az elemzési módszereket, indokolja a témaválasztást és mondja el, mi várható a dolgozatban, milyen főbb funkcionális egységekből áll, illetve az egyes fejezetek létjogosultságát indokolja. Néha a hipotéziseket külön fejezetben kérik kiemelni. Jól nézhet ki, ha egy témába vágó idézettel kezded a dolgozatod, de ez nem kötelező.
Az összefoglalás rész a levont következtetéseket, a felvetett probléma legkedvezőbb megoldási alternatíváját, illetve az elemző munka eredményét taglalja. Az összefoglalással sokan szenvednek, de ez a legkönnyebb. Egyszerűen fogd az egyes fejezeteidet, és foglald össze mindegyiket 1-1 bekezdésben. Az összegzésben már nem lehet új dolog: ez kizárólag ismétlés.  
 
A dolgozatírás aranyszabályai
 
Elsőként a szaknyelv használatát említeném. Ha visszadobják vagy alul bírálják a dolgozatot, annak mindig van oka. A következő hiányosságokat, hibákat vétik:
  • Az önálló elemzés hiánya (vagy nem hangsúlyozza az illető eléggé, hogy ez és ez az én véleményem, és ilyen és ilyen saját kutatásom alapján gondolom így),
  • Tartalmi hiányosságok, például célkitűzés nélkül írt vagy nem logikusan építette fel a dolgozat.
  • A szaknyelv hiánya, melyből kiderül, hogy közöd nincs a szakterülethez.
Figyelj oda a dolgozatod írásakor arra, hogy követhető struktúrája legyen, ne legyen nagyon mély a strukturális felosztás (általános szabály: az 1.1.1.1 már nem létezik), segítsd az olvasót minden fejezet elején azzal, hogy miért tetted bele ezt a fejezetet a dolgozatba. Ez a későbbi kritikát is megelőzi ("nem értem, hogy jön ez ide?", "mi a célja a X. fejezetnek?", "miért pont oda tetted a Y. fejezetet?")
A táblázatoknál használd az automatikus formázás funkciót, de ne színezd ízléstelenül őket! Áttekinthető legyen: sorkizárt, bekezdés eleje beljebb, a felsorolásjelek jól látszódjanak. Használhatsz a szövegben kiemelést, a kulcsszavakat vastaggal jelölheted, de semmiképp se egész sorokat!
A címeket ne te formázd, hanem használd a címsor1, címsor2, címsor3 formátumokat a WORD-ben.
Ha színezel, ne legyen rikító! Ha használod a címsor1, címsor2, címsor3 betűtípusokat, már megy magától a tartalomjegyzék. (Beszúrás - Hivatkozás - tartalomjegyzék menüpont)
Az ábrák használata hasznos és szükséges, ezek kapcsolódjanak a témához. Próbálj meg szép ábrákat szerkeszteni! EXCEL-ben pl. lehet 2D-s és 3D-s grafikont is készíteni.
Tehetsz bele folyamatábrát, az is jól néz ki, tegyél bele szövegdobozt (árnyékkal ellátva, színezve, vagy 3D-ben!) és egy-egy nyilat tégy közéjük. Az ábrák legyenek számozva, alatta cím és hajszálpontos forrás.
Mellőzd az alacsony felbontású grafikákat, rossz hatást keltenek! Ha csak ilyened van, inkább ne tedd bele, vagy szerkeszd újra kézzel az ábrát!
Melyik ábrát kell a mellékletbe tenni és melyiket a szövegbe? Ami nehezítené a szöveg megértését, és a dolgozat gondolatmenetének követését, vagy ami egész oldalas lenne, az mellékletbe tesszük. Ami feltétlenül szükséges a dolgozat gondolatmenetének követéséhez, illetve amit szövegesen elemzel, azt pedig a szövegbe kell tenni.
 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Zene
 
Linkek
 
Iskolák
 

Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!